Мои Конспекты
Главная | Обратная связь

...

Автомобили
Астрономия
Биология
География
Дом и сад
Другие языки
Другое
Информатика
История
Культура
Литература
Логика
Математика
Медицина
Металлургия
Механика
Образование
Охрана труда
Педагогика
Политика
Право
Психология
Религия
Риторика
Социология
Спорт
Строительство
Технология
Туризм
Физика
Философия
Финансы
Химия
Черчение
Экология
Экономика
Электроника

Прості задачі, які розв’язуються дією додавання





Помощь в ✍️ написании работы
Поможем с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой

1, На розкриття конкретного змісту дії додавання.

На годівниці було 3 синички. Потім прилетіло ще 5 горобців. Скільки всього птахів?

Було -3 синички

Прилетіло -5 горобців ?

- Більше чи менше стало птахів після того як прилетіло ще 5 горобців? –Більше.

- Скільки стало птахів? Скажіть, не виконуючи обчислень. – Це 3 та ще 5.

3+5=8(пт.)

2.На збільшення числа на кілька одиниць(пряма форма).

На верхній полиці стояло 6 чашок, а на нижній – на 2 чашки більше. Скільки чашок на нижній полиці?

1п. – 6 чашок

2п. – ?, на 2 чашки більше, ніж

- Що означає на 2 більше? Скажіть, не виконуючи обчислень. – Що на нижній полиці чашок стільки ж та ще 2.

6+2=8(ч.)

Відношення більше стосується шуканої величини, тому задача на збільшення числа на кілька одиниць в прямій формі.

 

3.На збільшення числа на кілька одиниць(непряма форма).

У вазі 6 апельсинів, це на 3 апельсина менше, ніж на столі. Скільки апельсинів на столі?

Вазі – 6 апельсинів, це(їх) на 3 апельсина менше, ніж

Столі – ?

- Де апельсинів менше, у вазі чи на столі? – У вазі .

- Чому? – Бо їх на 3 менше, сказано в умові задачі.

- Де більше? – На столі.

- На скільки більше? – На 3.

- Що це означає? Скажіть, не виконуючи обчислень. – Що на столі 6 апельсинів та ще 3 апельсини.

- Якою дією визначимо кількість апельсинів на столі? – Додаванням.

- Отже, якщо в даній множині на 3 апельсина менше, то у шуканій – на 3 апельсини більше.

6+3=9(ап.)

Відношення менше стосується даної величини, тому задача на збільшення числа на кілька одиниць в непрямій формі.

4.На знаходження суми однакових доданків.

У 4 вазах по 5 квіток у кожній. Скільки всього квітів?

1 ваза – 5 квіток

4 вази –?

(коротку умову вчитель може демонструвати на малюнках)

- Як визначити скільки всього квітів? Скажіть, не виконуючи обчислень. – Слід знайти суму однакових доданків. По 5 додати 4 рази.

5+5+5+5=20(кв.)

5.На знаходження невідомого зменшуваного.

У ящику декілька кілограмів яблук, коли з нього забрали 8 кг яблук, то залишилось 9 кг. Скільки кг яблук було у ящику?

(В умові задачі є слово “декілька”, тому ця задача на знаходження невідомого зменшуваного.)

Було – ?

Забрали – 8кг

Залишилося – 9кг

І спосіб пояснення:

- Скільки було яблук? – Невідомо.

- Позначимо невідоме “віконечком” .

- Скільки забрали яблук? – 8кг.

- Якщо забрали, то який знак поставимо між “віконечком” та числом 8? –Мінус.

- Що означає вираз: – 8? – Скільки залишилось.

- Відомо скільки залишилось? – 9.

- Вираз – 8 означає скільки залишилось і 9 означає скільки залишилось, то ставимо знак дорівнює.

- Вийшов приклад на віднімання – 8 = 9. Що невідомо? – Зменшуване.

- Як знайти зменшуване? – До різниці додати від’ємник.

9+8=17(кг)

ІІ спосіб пояснення.

- Скільки забрали кг яблук? – 8кг.

- Скільки залишилось кг яблук у ящику? – 9кг.

- Що визначимо, якщо ми покладемо до тих кілограмів яблук які забрали ще ті кілограми яблук, які залишилися? – Скільки кілограмів яблук було.

- Як дізнались? Скажіть, не виконуючи обчислень. – До тих кілограмів, які залишились, додали, ті кілограми, які забрали.

9+8=17(кг)

Доверь свою работу ✍️ кандидату наук!
Поможем с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой



Поиск по сайту:







©2015-2020 mykonspekts.ru Все права принадлежат авторам размещенных материалов.