Мои Конспекты
Главная | Обратная связь

...

Автомобили
Астрономия
Биология
География
Дом и сад
Другие языки
Другое
Информатика
История
Культура
Литература
Логика
Математика
Медицина
Металлургия
Механика
Образование
Охрана труда
Педагогика
Политика
Право
Психология
Религия
Риторика
Социология
Спорт
Строительство
Технология
Туризм
Физика
Философия
Финансы
Химия
Черчение
Экология
Экономика
Электроника

Прості задачі, які розв’язуються дією віднімання





Помощь в ✍️ написании работы
Поможем с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой

1. На розкриття конкретного змісту віднімання.

У бочці було 15 л води. Витратили 7 л . Скільки літрів води залишилось?

Було – 15л

Витратили – 7л

Залишилось – ?

- Більше чи менше стало води у бочці, коли витратили? – Менше.

- Скажіть, не виконуючи обчислень, скільки води залишилось у бочці? – Це 15 без 7.

- Якою дією? – Віднімання.

15-7=8(л)

2. На зменшення числа на кілька одиниць(пряма форма).

В одній клітці було 8 кролів, а в другій - на 3 кролі менше. Скільки кролів було у другій клітці?

1клітка – 8кр.

2клітка - ?, на 3кр. менше, ніж

- Що означає “на 3 менше”? Скажіть, не виконуючи обчислень? – Це означає 8 без 3.

8-3=5(кр.)

Відношення менше стосується шуканої величини, тому задача на зменшення числа на кілька одиниць в прямій формі.

3. На зменшення числа на кілька одиниць (непряма форма).

У гаражі було 8 легкових автомобілів, це на 2 автомобіля більше, ніж вантажних. Скільки вантажних автомобілів було?

Легкові - 8 авт., це (їх) на 2 авт. більше, ніж

Вантажні - ?

- Яких автомобілів більше? – Легкових.

- Яких автомобілів менше? – Вантажних.

- На скільки менше? – На 2автомобіля.

- Поясніть, що це означає? – Це 8 без 2.

- Отже, якщо в даній множині на 2 автомобіля більше, то в шуканій – на 2 автомобіля менше.

8-2=6(авт.)

Відношення більше стосується даної величини, тому задача на зменшення числа на кілька одиниць в непрямій формі.

4. На різницеве порівняння.

Бджоли протягом літа зібрали 36кг гречаного меду та 38 кг липового меду. На скільки більше кілограмів зібрали липового меду, ніж гречаного? Або. На скільки менше кілограмів зібрали гречаного меду, ніж липового?

Гречаний мед –36кг Гречаний мед –36кг

Липовий мед – 38кг Липовий мед – 38кг

- Щоб визначити на скільки одне число більше (менше) від другого, треба від більшого числа відняти менше число.

38-36=2(кг)

При скороченому записі стрілочки ставлять залежно від змісту запитання:

а) На скільки більше … – стрілочка іде від більшого до меншого;

б) На скільки менше … – стрілочка іде від меншого до більшого.

5.На знаходження невідомого від’ємника.

У клітці було 12 кролів. Коли з неї забрали декілька кроликів, то залишилося 5кролів. Скільки забрали кролів? (В умові задачі є слово “декілька”, тому ця задача на знаходження невідомого від’ємника).

Було – 12 кролів

Забрали –

Залишилось – 5 кролів

1 спосіб пояснення:

- Скільки було кролів? – 12кролів.

- Що зробили? – Забрали.

- Скільки забрали? – Невідомо. Позначимо невідоме “віконечком”.

- Якщо забрали, який знак ставимо? – Мінус.

- Скільки залишилось? – 5.

- Вийде вираз 12- =5, де потрібно знайти від’ємник. Щоб знайти від’ємник, потрібно від зменшуваного відняти різницю.

12-5=7(кр.)

2 спосіб пояснення:

12 кролів – це ті 5 кролів, які залишились і ті, які забрали. Щоб визначити, скільки кролів забрали, треба від 12 відняти 5, буде 7.

12-5=7(кр.)

6. На знаходження невідомого доданка.

На ставку плавало 5 чорних і кілька білих качок. Всього було 11 качок. Скільки білих качок плавало на ставку? (В умові задачі є слово “декілька”, тому ця задача на знаходження невідомого доданка).

 

Чорні – 5к.

Білі –

1 спосіб пояснення:

- Скільки всього було качок? – 11качок.

- Скільки з них чорних? – 5чорних качок.

- Скільки білих? – Невідомо. Позначимо невідоме “віконечком”.

Вийде вираз 5+ =11. Щоб знайти другий доданок, потрібно від суми відняти перший доданок.

11-5=6(к.)

2 спосіб пояснення:

11– це чорні і білі качки. Якщо від числа всіх качок 11 відняти число чорних качок 5, то залишиться число білих качок 6. Отже, білих качок – це 11 без 5.

11-5=6(к.)

 

 

Доверь свою работу ✍️ кандидату наук!
Поможем с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой



Поиск по сайту:







©2015-2020 mykonspekts.ru Все права принадлежат авторам размещенных материалов.