Мои Конспекты
Главная | Обратная связь

...

Автомобили
Астрономия
Биология
География
Дом и сад
Другие языки
Другое
Информатика
История
Культура
Литература
Логика
Математика
Медицина
Металлургия
Механика
Образование
Охрана труда
Педагогика
Политика
Право
Психология
Религия
Риторика
Социология
Спорт
Строительство
Технология
Туризм
Физика
Философия
Финансы
Химия
Черчение
Экология
Экономика
Электроника

ЗНАЮЧИ СВОГО ВОРОГА





Помощь в ✍️ написании работы
Поможем с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой

Одного разу хтось сказав про свого ворога: «Я бачу його щодня, коли голюся». Яків бажає, щоб ми усвідомили: наш найлютіший ворог – ми самі. Спасіння починається тоді, коли бачимо, хто ми насправді, а не ким себе уявляємо.

Прочитайте Якова 1:23, 24. Про кого тут ідеться та в чому полягає основна проблема?

 

 

Виходячи з передумови, що немає нічого поганого в тому, аби виглядати якомога краще, чимало людей витрачають багато часу і грошей з метою поліпшити свій зовнішній вигляд. Але нам потрібно переконатися в тому, що ми не обманюємо себе. Яків підкреслює: нам необхідно краще розглянути себе, хоч багато що з побаченого може нам не сподобатися.

Прочитайте Матв. 19:16-22 і 26:33-35, 69-75. Чим уявлення цих двох людей про самих себе відрізнялося від реальності? Що говорить про них різна реакція на слова Ісуса?

 

Багатий молодий чоловік думав, що дотримується заповідей. Несподівано йому було запропоновано виявити інший послух, про який він ніколи й не думав, послух, глибший за зовнішню відповідність нормам і правилам (див. Римл. 7:7).

Петро, як і цей молодий чоловік, теж мав неправильне уявлення про себе. Він самовпевнено обіцяв: хоч би всі спіткнулися і відійшли, він залишиться вірним, навіть якщо за це доведеться заплатити життям. Проте жодний з них не усвідомлював, наскільки міцно гріх тримає їх у своїх лещатах. Обидва обманювалися щодо свого справжнього духовного стану. Однак Петро згодом навернувся. Багатий молодий правитель, наскільки нам відомо, – ні.

Побачити вади інших значно легше, ніж свої, чи не так? Хоча глибоко всередині ми, імовірно, помічаємо в собі вади, проте не готові визнати їх. Зазирніть глибше у свою душу. Що з виявленого вами свідчить про вашу потребу в Спасителі, без Якого ви неминуче загинете для вічності?

Понеділок 20 жовтня

БУТИ ВИКОНАВЦЕМ

Ще раз прочитайте Якова 1:22. Яків закликає «бути» виконавцями Слова. Наскільки змінилася б вістка, якби Яків просто сказав: «Виконуйте Слово»?

 

Яків з’єднує дієслова «бути» та «виконувати». Він не розділяє їх і не робить одне важливішим за інше. Подібно до двох боків однієї монети, вони нероздільні. Ми повинні бути виконавцями. Більше того, час, у якому тут вжите грецьке слово, перекладене як «будьте», указує на тривалу дію, тобто передбачає послух як постійний спосіб життя, якого очікують від нас зараз, а не в якомусь невизначеному майбутньому.

Ми повинні стати новими людьми в Господі і в результаті цього виконувати Божі повеління. Таке виконання істотно відрізняється від простого дотримання правил (що виявилося проблемою для багатого молодого правителя, як ми побачили в учорашньому уроці).

Прочитайте Луки 6:27-38. Що нам слід зробити?

 

«Любіть ворогів ваших», «добро робіть тим, що ненавидять вас», «кожному, хто просить у тебе, – дай», «будьте милосердними, як і ваш Отець милосердний» (Луки 6:27, 30, 36). Звучить як щось неможливе, чи не так? Для наших власних сил це справді неможливо. Така любов не з’являється в грішних людях сама по собі. Тому Ісус говорить про два різних види дерев та їхні плоди (Луки 6:43-45).

Також у Гал. 5 Павло протиставляє вчинки тіла (Гал. 5:19-21) та плід Духа (Гал. 5:22, 23). Виходить, що чим більше ми зосереджуємося на вчинках, тим гіршими стаємо; тоді як керівництво Духа приводить до зовсім іншого результату – плоду любові й послуху.

Подумайте про той час, коли ви робили певні вчинки просто тому, що це вимагалося від вас або ви керувалися встановленим правилом. А тепер згадайте час, коли робили те ж саме, оскільки таким було ваше бажання, це було для вас природно завдяки Христу, Котрий перебуває у вас. Як цей контраст допомагає вам зрозуміти суть сьогоднішнього уроку?

Вівторок 21 жовтня

ЗАКОН СВОБОДИ

Прочитайте Якова 1:25. Що апостол пише про роль Закону?

 

 

Яків звучить в унісон з Псалмами, називаючи Божий Закон досконалим (Псал. 19:8) та вбачаючи в ньому шлях до свободи (Псал. 119:45). Але зверніть увагу: ніде у своєму Посланні апостол не каже, що Закон може нас спасти або очистити. Закон показує нам Божий ідеал, проте не здатний зробити нас спроможними наслідувати цей ідеал, так само як споглядання дивовижної майстерності спортсмена світового рівня не дає нам можливості повторити його вправи. Щоб наслідувати Божий ідеал, нам необхідна сила Христа, яка виявляється в нашому житті.

Прочитайте Римл. 8:2, 4 і 2 Кор. 3:17, 18. Що обумовлює різницю між Законом як знаряддям смерті та Законом як дороговказом до життя і свободи?

 

Павло стверджує, що «не слухачі Закону праведні перед Богом, але виконавці Закону будуть оправдані» (Римл. 2:13). За його словами, ми можемо стати виконавцями тільки завдяки дії Духа, Котрий вписує Закон у наші серця. Тільки коли ми від серця підкоряємося Законові, він стане для нас Законом свободи.

Отже, проблема не в Законі, а в нас. Ми забуваємо, ким є насправді: грішниками, котрі постійно потребують Спасителя. Якщо ми без Христа, то чуємо тільки засудження Закону. Однак у Христі стаємо новими чоловіками й жінками (2 Кор. 5:17), вільними в Ісусі (Івана 8:36). Ми чуємо, як Він звертається до нас зі словами Закону: «Щоб ви любили один одного так, як Я вас полюбив» (Івана 15:12). У Христі ми маємо свободу Божих синів і дочок, які спасаються через благодать і не бажають знову потрапити під осуд та повернутися до рабства гріха. У Христі нам не тільки прощені гріхи, а й дароване нове життя, тому ми здатні коритися Законові. Проте робимо це не для того, аби бути спасенними, навпаки, ми проваджені свободою, яка приходить від усвідомлення, що вже спасенні і тому не перебуваємо під засудженням Закону.

Подумайте: чи реально для нас із нашою гріховною природою намагатися досконало виконувати Закон, аби спастися ним? Чи це не перетворило б Закон на знаряддя рабства? Як Ісус звільнив нас від цього рабства і водночас наказав нам дотримуватися Закону?

 

 

Середа 22 жовтня

Доверь свою работу ✍️ кандидату наук!
Поможем с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой



Поиск по сайту:







©2015-2020 mykonspekts.ru Все права принадлежат авторам размещенных материалов.