Мои Конспекты
Главная | Обратная связь

...

Автомобили
Астрономия
Биология
География
Дом и сад
Другие языки
Другое
Информатика
История
Культура
Литература
Логика
Математика
Медицина
Металлургия
Механика
Образование
Охрана труда
Педагогика
Политика
Право
Психология
Религия
Риторика
Социология
Спорт
Строительство
Технология
Туризм
Физика
Философия
Финансы
Химия
Черчение
Экология
Экономика
Электроника

Пам’ятний вірш: «Адже як тіло без духа мертве, так і віра без діл – мертва» (Якова 2:26).





Помощь в ✍️ написании работы
Поможем с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой

Коли до групи учнів Ісуса приєднався ще один послідовник, апостоли дуже зраділи. Цей новий учень мав солідну зовнішність, неабиякі здібності і користувався авторитетом серед людей. Апостоли вважали, що він зможе принести велику користь справі їхнього Вчителя, тому були здивовані, що Ісус прийняв його доволі стримано. Ніхто з них навіть не підозрював, чим наповнене серце цієї людини та яку фатальну роль він відіграє в житті їхнього Господа. Тільки Ісус досконало знав його, Він знав, що ця людина, Юда Іскаріот, незабаром видасть Його на смерть.

Усі ми можемо здаватися добропорядними, глибоко віруючими християнами, і тільки наше повсякденне життя відкриває, чи маємо ми справжню віру – віру, яка діє любов’ю.

Висновок: так, ми спасаємося через віру, проте не можемо розділити віру й діла в житті християнина. Ця надзвичайно важлива істина, яку часто хибно розуміють, викладена в Посланні Якова.

Неділя 2 листопада

МЕРТВА ВІРА

«Яка користь, брати мої, коли хтось каже, що віру має, а діл не має? Чи віра може його спасти?» (Якова 2:14). Як ми розуміємо цей вірш у контексті спасіння лише через віру? Прочитайте Якова 2:15-17; порівняйте з Римл. 3:27, 28; Ефес. 2:8, 9.

 

 

Віра без діл. Яків пропонує яскраву ілюстрацію такої підробленої віри (Якова 2:15, 16). Як ми вже побачили, послух у Посланні Якова пов’язаний з відносинами. Як же ми ставимося до нужденних братів і сестер у церкві? Слів недостатньо. Ми не можемо просто сказати: «Ідіть з миром, грійтеся та їжте», якщо Бог забезпечив нас засобами, щоб ми могли допомогти братові чи сестрі.

Звичайно, потребам немає кінця і ми не можемо вирішити всі проблеми. Але існує принцип, який називається «Сила одного». Ми є руками й ногами Ісуса і можемо допомагати іншим – одній людині за один раз. Фактично саме таким чином зазвичай трудився Ісус. У Марка 5:22-34 розповідається про начальника синагоги Яіра, дочка котрого була при смерті і котрий благав Ісуса про допомогу. Коли Христос прямував до дому Яіра, одна хвора жінка наблизилася до Нього, доторкнулася до Його одягу і видужала. Зціливши її, Ісус міг би піти далі, і жінка теж пішла б радіючи. Але Христос знав, що вона потребувала не тільки фізичного зцілення. Тому Він зупинився та приділив їй час, аби вона стала Його свідком і навчилася не тільки отримувати, а й віддавати. Потім Він виголосив ті ж слова, які ми знаходимо в Якова 2:16: «Іди з миром» (Марка 5:34). Але на відміну від слів, наведених Яковом, у даному випадку ці слова мали реальне значення!

Помічаючи чиюсь потребу, але нічого не роблячи, ми втрачаємо можливість виявити свою віру. Через це вона трохи слабшає і дещо мертвіє, бо віра без діл помирає. Яків говорить про це більш рішуче: віра вже мертва. Якби вона була жива, тоді були б і діла. Якщо діл немає, яка користь від віри? Наприкінці вірша 14 Яків ставить запитання щодо такої пасивної та марної віри. В оригіналі це запитання звучить більш чітко, ніж у більшості перекладів: «Ця віра не може спасти його, чи не так?» Яків очікує, що ми безумовно відповімо: «Справді, не може».

Як навчитися краще виявляти свою віру в ділах і водночас не думати, що наші діла нас спасають?

 

Понеділок 3 листопада

СПАСЕННА ВІРА

Прочитайте Якова 2:18. На що головним чином звертає увагу Яків? Як ми показуємо свою віру в ділах?

 

Яків застосовує звичайний риторичний прийом, уводячи в текст потенційного опонента. Опонент, полемізуючи з віруючим із 16-го тексту, наводить аргументацію, висновок з якої читаємо у вірші 20: «Віра без діл — мертва» (переклад І. Огієнка). Головна думка, яку намагається донести Яків, полягає в тому, що християни не можуть надіятися на спасіння вірою, якщо її не супроводжують відповідні діла: «Покажи мені свою віру без діл, а я покажу тобі свою віру зі своїх діл» (вірш 18). Цитуючи цей текст, Е. Уайт пише: «Ми повинні показувати свою віру зі своїх діл» (Свідчення для Церкви, т. 4, с. 596).

Ключова думка полягає в тому, що спасає не просто будь-яка віра. Справжня віра, тобто спасенна віра, характеризується добрими ділами. Так само й діла, які походять з віри, є тільки добрими ділами. Віра і діла нероздільні. Як два боки монети, одне не може існувати без іншого. Також подібно до монети, один бік – головний, лицьовий, а другий – зворотний. Спочатку приходить віра, а потім вона веде шляхом відповідних діл.

Розгляньте позицію Павла щодо діл у Ефес. 2:10; 1 Сол. 1:3; 1 Тим. 5:25 і Тита 2:14. Чому добрі діла настільки важливі?

 

Павло не був противником добрих діл. Він був проти діл як засобу спасіння (див. Гал. 2:16). Фактично Павло сказав, що люди, які в питанні спасіння покладаються на діла Закону, перебувають під прокляттям, оскільки ніхто з них насправді не може бути успішним у цьому (Гал. 3:10). Послух можливий тільки завдяки дару Святого Духа.

«Якщо ж людина не може добрими ділами заслужити спасіння, значить воно дароване винятково через благодать. Приймаючи Ісуса та віруючи в Нього, людина як грішник приймає цю благодать. Це абсолютно безоплатний дар. Оправдання вірою – незаперечне. І вся ця полеміка припиняється, як тільки стає ясно, що заслуги грішної людини в добрих ділах ніколи не зможуть забезпечити їй вічне життя» (Е. Уайт. Віра і діла, с. 20).

Чому велична вістка про те, що ми не можемо заробити собі «перепустку» на небо, має спонукати нас чинити якомога більше добрих діл з любові до Бога?

Вівторок 4 листопада

ВІРА» БІСІВ

Якщо в людини відсутні добрі діла, то вона має тільки одну можливість «довести» істинність своєї віри – ортодоксальність*. Тобто якщо я сповідую правильне вчення, значить у мене має бути віра, чи не так?

Прочитайте 2 Кор. 4:2; 1 Тим. 2:4; Якова 5:19, 20; 1 Петра 1:22; і 1 Івана 3:18, 19. Що повідомляють ці вірші про те, наскільки важливо знати істину?

 

 

Безперечно, інтелектуальне знання істини має дуже велике значення. Однак це знання саме по собі не є достатнім доказом того, що людина володіє спасенною вірою.

Яке застереження дане для нас в Якова 2:19 щодо помилкового поняття про істинну віру?

 

Найбільш фундаментальним твердженням віри в Старому Завіті є вірш П. Зак. 6:4: «Слухай, Ізраїлю: Господь, Бог наш – Господь один!». Відомий як Шема (оскільки з цього єврейського слова він починається), цей текст чітко викладає віру в єдиного Бога. Будь-яке інше біблійне вчення виникає з цієї основної істини.

Проте в цю істину вірять навіть біси. Їм навіть не потрібно вірити – вони знають, що це так! Однак яка їм користь від такого знання? Вони тремтять у Божій присутності так само, як тремтіли, коли опинялися перед Ісусом і Він наказував їм вийти з їхніх жертв (Марка 3:11; 5:7).

Інтелектуальна віра, яка не впливає на наші вчинки, даремна. Фактично це та сама віра, якою володіють біси, котрі активно працюють з метою обманути нас помилковими доктринами і ввести в оману. Як і в Ізраїлі за часів Ісуса, біси спонукатимуть людей вірити в їхню оману, що ґрунтується на бажанні їхніх жертв провадити нечисте, гріховне життя. «Дух же ясно говорить, що в останні часи деякі відступлять від віри, прислухаючись до спокусливих духів та вчення бісів» (1 Тим. 4:1).

Віра має проявлятися в житті, інакше це не спасенна віра, а навпаки, «віра бісів», вона не спасе нас так само, як не спасе їх.

Середа 5 листопада

ВІРА АВРААМА

Прочитайте Якова 2:21-24 та порівняйте з Римл. 4:1-5, 22-24. Як у цих текстах описана віра Авраама? На чому ґрунтується оправдання?

 

 

Цікаво, що і Павло, і Яків цитують Бут. 15:6, але ніби роблять різні висновки. На перший погляд, згідно з Яковом, Авраам був оправданий ділами, але Павло, схоже, відкидає в Римл. 4:2 таку можливість (порівняйте з віршем 24).

Однак безпосередній контекст Римл. 4 пов’язаний з питанням обрізання: чи необхідне воно для виправдання, тобто чи потрібно язичникам ставати юдеями, аби бути спасенними (Римл. 3:28-30). Павло показує, що саме віра Авраама, а не його діло обрізання є підставою для виправдання, бо Авраам повірив ще до того, як здійснив обряд обрізання. Авраам був обрізаний пізніше, що стало зовнішнім знаком його внутрішньої віри (Римл. 4:9-11). Проте одних тільки діл, навіть обрізання, недостатньо для виправдання, бо тільки ті, «що йдуть слідами віри, яку, ще будучи необрізаним, мав наш батько Авраам» (Римл. 4:12), будуть оправдані.

Хіба слова Павла дуже відрізняються від того, що каже Яків? Продовжуючи, Павло навіть використовує той самий «доказ» віри Авраама, що й Яків (див. Римл. 4:17-21). Авраам вірив, що Бог може воскресити Ісака, оскільки Він «оживляє мертвих та називає те, що не існує, як існуюче» (вірш 17, порівняйте з Євр. 11:17-19). Павло також визначає спасенну віру як цілковиту впевненість у тому, «що Бо спроможний виконати те, що йому обіцяв» (Римл. 4:21). Резюмуючи, можна сказати: довіра до Бога в тому, що Він виконує Свої обітниці, та послух Його Слову – саме це спасенна віра. Такі діла – це «діла віри», а не «діла закону». Або, як каже Яків: «Чи не бачиш, що віра співдіяла з його ділами, і віра стала досконалою через діла?» (2:22).

Багато хто наголошує на важливості віри та діл, але навіть це розділяє одне з другим, принаймні до певної міри. Істинна віра – це «віра, що проявляється через любов» (Гал. 5:6). Добрі діла – не просто зовнішній показник віри, вони є дією віри. Віра Авраама в Бога, Котрий створив усе живе, спонукала його послухатися Божого повеління принести в жертву свого єдиного сина Ісака. За словами Якова, саме через послух віра досягає досконалості.

Яким є ваш особистий досвід у тому, як діла (або їхня відсутність) впливають на вашу віру?

 

 

Четвер 6 листопада

ВІРА РАХАВ

«Так само й блудниця Рахав хіба не з діл оправдалася, прийнявши розвідників і вивівши їх іншою дорогою?» (Якова 2:25). Прочитайте І. Нав. 2:1-21. Як ми розуміємо цей приклад знову ж таки в контексті спасіння через віру?

 

 

Згідно з Євр. 11:31, мешканці Єрихона не вірили істинному Богові. Більшість сучасних перекладів описують їх як людей «неслухняних». Жителі Єрихона знали про видатні перемоги Ізраїлю над мідіянами та амореями, тому розуміли, наскільки сильний Бог Ізраїлю. Божий суд над ізраїльтянами, коли вони приліпилися до пеорського Ваала, засвідчив народові в Єрихоні про святість Господа, а також про Його огиду до ідолопоклонства і розпусти. «Усі ці події були відомі жителям Єрихона, серед котрих чимало було таких, які були переконані, подібно до Рахави, що Єгова, Ізраїлів Бог, є “Бог на небесах угорі й на землі внизу”, однак вони не захотіли підкоритися Йому» (Е. Уайт. Патріархи і пророки, с. 492).

Рахав отримала спасіння не завдяки своїй нечесності, а попри цю нечесність. Вона вірила в істинного Бога і, спонукувана цією вірою, захистила посланих Ісусом Навином розвідників. Були й умови порятунку: Рахав мала виконати вказівки посланців та прив’язати червону мотузку до вікна. Це нагадувало про кров, якою кропили на одвірки дверей ізраїльських будинків під час пасхального звільнення (див. Вих. 12:21-24). Хоч і далеке від досконалості, життя Рахав є прикладом віри, яка свідчить про реальність Божого прощення та благодать до кожного, хто бажає йти шляхом віри й довірити Богові всі наслідки.

Прочитайте Якова 2:26. Як цей текст резюмує взаємозв’язок між вірою та ділами?

 

 

Як тіло, позбавлене дихання життя, представляє собою лише труп, так і віра без діл мертва. З іншого боку, без справжньої віри «послух», який ми можемо намагатися виявляти, також буде «мертвим ділом» (див. Євр. 6:1; 9:14), безглуздим у Божих очах.

Блудниця, спасенна вірою? Якби це був єдиний залишений нам приклад спасіння через віру, якого помилкового висновку ми могли б дійти? Але яку надію ви можете почерпнути для себе з її історії?

 

П’ятниця 7 листопада

ДЛЯ ПОДАЛЬШОГО ДОСЛІДЖЕННЯ:

«Коли “я” цілком усунуте, ви можете отримати новий багатий досвід. Припавши до підніжжя хреста і побачивши досконалість Христа, ви побачите власну недосконалість, а ваше “я” стане незначним.

Христос покаже уважному оку досконалість привабливої краси; тоді Його образ закарбується в розумі й серці і з’явиться в характері. Відбиток Божественного розуму має бути поставлений на серці та виявитися в житті. Коли ви чогось потребуєте, приходьте до Ісуса, моліться з живою вірою, міцно тримайтеся за руку Божественної сили, вірте, тільки вірте – і ви побачите Боже спасіння. Якщо будете готові навчатися, Бог вас навчить; якщо будете готові до Його керівництва, Він поведе вас до джерел живої води» (Е. Уайт. Свідчення для Південної Африки, с. 26).

Питання для обговорення:

1. Перегляньте Якова 2. Яка важлива вістка міститься в розділі для тих, хто в питанні спасіння покладається тільки на заслуги Христової праведності?

2. Деякі стверджують: Яків пише про віру й діла, не посилаючись на Павла, тому нам слід тлумачити Послання Якова його ж термінами. Що неправильно в такому підході? Чому (особливо в цьому випадку) важливо пам’ятати, що повідомляють про віру й діла інші тексти? Фактично в розпал протестантської Реформації католицькі апологети часто зверталися до Послання Якова, захищаючи Римську церкву від протестантів. Виходячи з цього, подумайте, наскільки важливо будувати вчення на всіх біблійних текстах?

3. Ми часто чуємо розмови про необхідність «балансу» між вірою й ділами. У світлі пройденого уроку чи можете ви погодитися з такою позицією? Обговоріть у класі вашу відповідь.

4. Чому ми не знаходимо в Посланні Якова (як і в усьому Новому Завіті) згадки про те, що Авраам не виявив достатньо віри у випадку з Ізмаїлом, або про те, що Рахав сказала неправду? Чого навчає нас цей факт щодо покриття віруючого Христовою праведністю?


 

8-14 листопада

ПРИБОРКАННЯ ЯЗИКА

Біблійні тексти для дослідження: Якова 3:1-12; П. Зак. 6:6, 7; Луки 9:51-56; Прип. 16:27; Матв. 7:16-18.

Доверь свою работу ✍️ кандидату наук!
Поможем с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой



Поиск по сайту:







©2015-2020 mykonspekts.ru Все права принадлежат авторам размещенных материалов.